luni, 24 septembrie 2012

Fifty


IN SFIRSIT !!!! A ajuns si la mine primul volum din triologia scriitorei E.L. James,adica Fifty Shades of Grey,pai dap cit l-am asteptat,simteam o aschei de gelozie cind vedeam ca altii postau pe blogurile lor recenzii,parerea despre aceasta carte sau pur si simplu scriau ceva de genul: "AM PRIMIT CARTEA!!!"
Am primit-o cu o saptamina si ceva in urma,am devorat-o in trei zile,macar ca nu am primit-o chiar in forma care am vrut dar oricum sunt fericita ca o am in sfirsit. Majoritatea dintre voi au citit-o in romana si am vazut ca unii erau cam ne multumiti de traducere,eu am citit-o in rusa,am vrut-o foarte mult in romana,dar in Republica Moldova cartile noi ajung cu viteza melcului,deci imi ramasese o singura optiune sa-i dau un telefon mamei (care munceste in Moscova) si sa o rog frumos sa mi-o ia de acolo,zis si facut,cind vine vorba de carti mamy nu imi refuza niciodata :D.
Sa incep cu tilul,daca ar fi sa traduc mot a mot ar iesi ceva de genul "50 DE NUANTE ALE GRIULUI",nu stiu ce parere aveti voi,dar mie mi-a placut foarte mult cum suna asta in rusa. Traducerea in general a cartii a fost dupa parerea mea mai subtila si mai sensibilizata de cit cea romaneasca,poate totul se reduce la ceea ca varianata romana a cartii a fost tradusa de un barbat,pe cind de adaptarea cartii in limba rusa s-a ocupat o femei, cred ca asta conteaza foarte mult,femeile sunt cu mult mai sensibile,chiar si atunci chind vine vorba de gusturile piperate in privinta sexului a lui Grey.
Ce tine de subiectul cartii,pina sa primesc cartea citisem nu mai citeva capitole din MOTU care il traduce Roxana,aveam cartile in enleza in varianta electronica,dar nu prea avem chef sa citesc in engleza,pentru ca engleza mea schiopateaza foarte tare,insa cind am terminat de citit cartea,nu mai puteam sa astept sa vina urmatorul volum in rusa,asa ca am deschis laptopul si m-am pus sa citesc in engleza,primul lucru care ma uimit a fost cel ca intleg ce cites,eram socata, in trei zile am terminat volumul 2,iar inca dupa trei si ultima parte. Poate ca nu ma apucam nici odata de cartile astea in engleza dar autoarea a stiut cu ce sa sfirseasca prima parte,eram toatal uimita si socata de intorsatura de care au luat-o evenimentele,in genere dupa cit citisem din fan fic,nu credeam ca Ana o sa ajunga vreo data in acea camera,credeam ca e mai rezonabila,insa vorba ceea "Cind dragostea intra pe usa,creerul iti zboara peste fereastra" si apoi nu credeam ca Christian ar putea rani asa o fiinta gingasa ca Ana. In orce caz Anastasia Steele e o femei foarte curajoasa sa fi fost eu in locul ei,nu rabdam nici prima data cind i-a palmuit fundul. Din partea lui Christian asteptam ca sa-i raspunda si el ca o iubeste atunci cind Ana si-a deschis sufletul,dar in viata nu e intodeauna cum ne imaginam noi ca trebuie sa fie.
Sa spun ca nu mi-a placut de loc personajul lui Grey,v-as minti,ciar daca are acele ubre care ii inegresc sufletul,are si el un strop de bunatae in adincul sufletului,care o data cu aparitia Anei a inceput sa iasa la suprafata.
Trailerul este realizat de fanii Fifty

4 comentarii:

  1. corect:,,laters, baby!"...Henry Cavill..hm! nu e cam in varsta pentru rol?...
    In alta ordine de idei, Dany, succes la citit! Rusa nu este tocmai o limba ,,poetica"...
    Pe editia romaneasca, scrie ca acest roman a fost fan ficul MoTu..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mariana,in ultima vreme producatorii de filme nu pre iau in consideratie virsta daca actorul arata bine :D
      ce tine de limba rusa e destul de poietica daca e vorbita corect,ca si orce alta limba are plusurile si minusurile ei

      Ștergere